Europabevægelsen overrakte i dag lederen af den belarusiske demokrati-bevægelse Sviatlana Tsikhanouskaya prisen som Årets Europæer 2024. Sviatlana Tsikhanouskaya modtager prisen for hendes kamp for frihed, værdighed og demokrati i Belarus.

– Sviatlana Tsikhanouskaya sætter sit land og kampen for retfærdighed over hende selv, og i en tid med krig i Europa er kampen mod diktatur og uretfærdighed ikke kun en bekymring for det belarusiske folk, men for hele det europæiske kontinent. Derfor har Sviatlana Tsikhanouskaya fortjent titlen som “Årets Europæer 2024”, sagde formanden for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken, da han overrakte Sviatlana Tsikhanouskaya prisen ved en ceremoni på Nationalmuseet i København.

Sviatlana Tsikhanouskaya betragter sig selv som Belarus’ folkevalgte præsident. Hun stillede op til præsidentvalget, da hendes mand, Syarhei Tsikhanouski, i forbindelse med sit kandidatur i 2020 blev arresteret sammen med mange andre oppositionsledere.

Sviatlana Tsikhanouskaya er in absentia idømt 15 års fængsel af Belarus’ regering med præsident Alexander Lukasjenko i spidsen, og hun leder hendes lands demokratiske kræfter fra Litauen.

– Belarus er en del af Europa, og vi er europæere. Vores kamp handler ikke kun om frihed og demokrati, men også om at bringe vores land tilbage til Europa, hvor det historisk og kulturelt hører hjemme. Derfor er jeg meget taknemmelig for denne pris givet af Europabevægelsen i Danmark. Rusland forsøger at udslette vores nationale identitet, ligesom de gør i Ukraine. Det sker bare med andre midler; det er en snigende besættelse, snarere end en væbnet invasion. Men vi bliver aldrig en del af Rusland. For belarusere betyder det meget, at vi kan føle os velkomne i Europa, og jeg vil gerne sige tak til Danmark og den danske befolkning for den støtte og opbakning, som I har givet os, sagde Sviatlana Tsikhanouskaya bl.a. i sin takketale.

Formand anholdt og smidt ud     

                                                                                                                                                  Jens-Kristian Lütken har gennem årene rejst meget i Belarus og blev blandt andet i 2009 anholdt og smidt ud af landet. Efter valget i 2020 lykkedes det igen for Europabevægelsens formand at foretage et kort besøg i landet.

– Jeg var i Belarus på vegne af Europabevægelsen for at skabe kontakter i civilsamfundet, som vi eventuelt kunne samarbejde med. Der var i ugevis store demonstrationer efter valget i august 2020, som eneherskeren Aleksandr Lukasjenko erklærede sig som vinder af. I forbindelse med besøget blev jeg overvåget og udstillet på diverse sociale medier og beskyldt for at være NATO-agent som systemets bevis på, at valget i Belarus var iscenesat af udenlandske kræfter, siger Jens-Kristian Lütken.

Belarus’ legitime præsident                                                                                                                                                                            Ofte bliver Sviatlana Tsikhanouskaya beskrevet som oppositionsleder, men hun betragter sig selv som Belarus’ legitime præsident.

I forbindelse med valget i 2020 blev hendes mand, Syarhei Tsikhanouski, arresteret sammen med mange andre oppositionsledere, hvilket fik Sviatlana Tsikhanouskaya til at melde sig som kandidat med et politiske program, der vil have forfatningsreformer, frie og retfærdige valg og en med tidsbegrænsning på præsidentembedet.

Aleksandr Lukasjenko erklærede sig som sejrherre, selv om valgobservatører betragtede valget som en demokratisk farce, og Sviatlana Tsikhanouskaya blev efterfølgende tilbageholdt af de belarusiske myndigheder og siden tvunget i eksil i Litauen, der anerkender Tsikhanouskaya som Belarus’ egentlige statsoverhoved.

I Litauen har Tsikhanouskaya etableret en eksilregering, som repræsenterer det demokratiske Belarus, og Sviatlana Tsikhanouskaya mødes jævnligt med verdensledere for at forhandle sanktioner mod Lukasjenkos regering og for at nægte ham anerkendelse som leder af Belarus.

Efter den russiske invasion af Ukraine har hun ydermere gjort sig til talsperson for øget vestlig støtte til Ukraine, men også advaret om, at Ruslands handlinger i Ukraine ikke overskygger modstanden mod diktaturet i Belarus.

– Prisen som Årets Europæer går til Sviatlana Tsikhanouskaya, fordi vi også betragter hende som valgets egentlige vinder. Hun er derfor også i vores øjne valgt og dermed den rette til at repræsentere den belarusiske befolkning, og det er dem, vi på alle måder skal støtte i kampen for demokrati, frihed og menneskerettigheder. Kampen mod endnu et russiskstøttet autokrati er også vores kamp, fordi det angår hele det europæiske kontinent, EU-samarbejdet og EU’s rolle, siger Jens-Kristian Lütken.

Næste valg i Belarus skal efter planen afholdes i 2025.

Europabevægelsen uddeler prisen som ”Årets Europæer” til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for det europæiske samarbejde. Sidste år var det partilederne bag det nationale kompromis, der banede vejen for afskaffelsen af det danske forsvarsforbehold, der modtog prisen.

Statsminister Mette Frederiksen (A) var derfor med til overrækkelsen af prisen til Sviatlana Tsikhanouskaya som Årets Europæer 2024.

Se eller gense Jens-Kristian Lütkens tale her
Se eller gense Sviatlana Tsikhanouskayas tale her
Se eller gense statsminister Mette Frederiksens tale her